Pinwheel Pavilion

GO TO PROJECT PAGE

Pinwheel Pavilion, Westby and Jones – Commissioned by Arup

In a team of six architects and builders, we were hired by Westby and Jones, as the contractors to build the Pinwheel Pavilion in the Arup Offices reception area. Construction was completed on the 10th of November 2016.

The Pinwheel Pavilion was designed by Five Line Projects Design and Research, the winner of the Architriumph Summer Pavilion Competition. Realisation of the project involved Five Line Projects as well as Arup and Westby and Jones. The design aims to engage the community and explore the potential energy a single action may trigger.

On the building side, however, this meant that we were to assemble over 120 steel bars with a series of pinwheels. Each of the 600 pinwheels was fabricated by CNC machined laminated bamboo. The pinwheels were attached offsite, then taken to Arup’s reception area to assemble and construct between (very heavy) floor and ceiling panels.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s